Seoski turizam

Seoski Turizam u okolini Vrnjačke Banje

U poslednje vreme u turističkoj ponudi naše zemlje je sve popularniji i zastupljeniji seoski turizam. Ukoliko želite da uživate u svežem vazduhu i prirodnim lepotama, onda su sela u okolini Vrnjačke banje pravi izbor za vas.To su: Goč, Gračac, Podunavci, Rsavci, Štulac, Stanišinci, Ruđinci, Otroci, Vukušica, Vrnjci, Novo Selo, Lipova i Vraneši.

seoski turizam

Selo Goč se nalazi na istoimenoj planini u neposrednoj blizini Vrnjačke banje. Gostima su na raspolaganju apartmani i vikendice, kao i uživanje u prelepim planinskim stazama. U bilo koje doba godine da se nađete ovde, sigurno ćete uživati: leti u šetnjama, a zimi u različitim zimskim sportovima.

Selo Gračac je sastavljeno iz Gornjeg i Donjeg Gračca i nalazi se na oko 10 kilometara od Vrnjačke banje. Kroz selo prolaze važne saobraćajnice, poput magistralnog puta od Kraljeva do Kruševca. U principu, selo nije ekonomski posebno razvijeno, ali njegova priroda pruža pravi odmor od gradske vreve svim posetiocima. Ovo je najveće selo u okolini Vrnjačke banje i najrazvijenije u turističkom smislu.

Selo Podunavci se nalazi u području reke zapadne Morave u pravcu planine Goč. Smešteno na nadmorskoj visini od 177 metara, selo je pravi raj za odmor.

Selo Rsavci se nalazi u neposrednoj blizini Vrnjačke banje. Ovo živopisno seoce i njegovi ljubazni meštani će ugostiti na najbolji mogući način svakog posetioca, koji poželi da uživa u njegovoj netaknutoj prirodi.

Selo Štulac je smešteno na nadmorskoj visini od 235 metara i nalazi se u blizini Vrnjačke banje. I ono, kao i ostala sela u njenoj okolini može da se pohvali čistim vazduhom i netaknutom prirodom.

Selo Stanišinci se nalazi u neposrednoj blizini Vrnjačke banje, na obroncima planine Goč, na nadmorskoj visini od 815 metara. Umereno planinska klima posebno pogoduje mališanima, pa se u njemu nalazi dečije odmaralište.

Selo Ruđinci se nalazi na 207 metara nadmorske visine u okolini Vrnjačke banje. Ovo seoce takođe posetiocima nudi mir i uživanje u netaknutoj prirodi.

Selo Otroci se nalazi na obroncima planine Goč, na 300 metara nadmorske visine. Zanimljivo je da je ovo jedno od retkih sela u okolini Vrnjačke banje u kome je zabeležen rast broja đaka. Upravo iz tog razloga Mesna zajednica Otroci se trudi da poboljša uslove, kako meštanima tako i posetiocima. Već treću godinu za redom Opština Vrnjačka banja u ovom pitomom selu organizuje manifestaciju pod nazivom „Dan Otroka“.

Selo Vukušica je još jedno mirno banjsko selo. Smešteno je na nadmorskoj visini od 283 metra.

Selo Vrnjci je smešteno na nadmorskoj visini od 213 metara. Upravo po ovom selu je čuvena voda „Vrnjci“ i dobila ime. A naziv sela se dovodi u vezu sa vrnjčarenjem, odnosno srednjevekovnim zanatom izrade kaiševa i remenja za gornje delove tadašnje obuće, nalik opancima.

Selo Novo Selo se nalazi na nadmorskoj visini od 237 metara. Iako mu naziv zvuči savremeno, posetiocima koji žele da pobegnu od gradske gužve nudi boravak u netaknutoj prirodi.

Selo Lipova je još jedno seoce u Raškoj oblasti, nadomak Vrnjačke banje. Nalazi se na 267 metara nadmorske visine.

Selo Vraneši se nalazi na nadmorskoj visini od 220 metara. Prema postojećim istorijskim podacima prvi put se pominje 1476. godine i to pod imenom Bjelopovci. Pretpostavlja se da su ovo selo naselili Vlasi iz roda Vraneša, a selom je upravljao knez po imenu Vranješ, pa otuda i današnji njegov naziv vodi poreklo.

Seoski turizam
3.4 (68%) 5 ocena s