Pešačenje

Pešačenje u Vrnjačkoj Banji

Jedna od najposećenijih banja u našoj zemlji je otvorena za posetioce tokom čitave godine. U zavisnosti od godišnjeg doba kada je posećujete, Vrnjčani su pripremili razne vrste aktivnosti. Ali, ono što možete da radite uvek, a ne zahteva nikakva dodatna ulaganja u smislu neophodne opreme ili zakupa prostora, jeste šetnja. A u Vrnjačkoj banji staza za šetnju i parkova i građevina koje treba svakako obići ima na pretek.

pesacenje vrnjacka banja

Pa da počnemo…
Vrnjačka banja može da se pohvali dvema rekama: Lipovačkom i Vrnjačkom. Ukoliko se odlučite da prošetate stazom uz, recimo Vrnjačku reku naićićete na deo parka u kome su smeštene skulpture, dela nekih od naših najznačajnijih vajara. Ono što je neobično i zanimljivo, a svakako privlači važnju posetilaca jeste način na koji su one ukombinovane sa primercima retkih egzotičnih biljnih vrsta. Definitivno, pravo mesto za uživanje.

U samom centru Vrnjačke banje nalazi se jedno uzvišenje, koje predstavlja zanimljiv ukras ionako lepe banje. Naime, tu su smeštene stare vile, tipične za Vrnjačku banju, zatim crkva, česma, amfiteatar i stare stepenice od kamena. Posebnu draž ovom mestu daje drveće i ukrasno šiblje.

U junu 2011. godine je japanski ambasador u našoj zemlji otvorio još jedan Japanski vrt. Ovog puta u Vrnjačkoj banji. Vrt se nalazi u samom centru Vrnjačke banje i zauzima prostor od tri hiljade kvadratnih metara. Ulazak i boravak u ovoj najnovijoj atrakciji Vrnječke banje je potpuno besplatan.

Vrnjačkoj banji je priroda podarila čak sedam termomineralnih izvora lekovite vode. Većina izvora je smeštena u banjskim parkovima ili pored jedne od reka, pa u toku šetnje možete obići svaki ponaosob. Jedino je izvor vode „Vrnjačko vrelo“ nešto udaljeniji i nalazi se na oko pola puta između Kraljeva i Kruševca.

Prilikom šetnje kroz banju zapazićete mnoge starinske građevine. Jedna od najzanimljivijih je Zamak kulture, u kome se danas nalazi Zavičajni muzej Vrnjačke banje. Nekada je to bio letnjikovac Jovana Belimarkovića, da bi ga 1968. država otkupila od njegovih naslednika i pretvorila u Zavičajni muzej Banje. Još jedna atrakcija Vrnjačke banje jeste i crkva, odnosno hram Rođenja Presvete Bogorodice, koja se nalazi u neposrednoj blizini šetališta. Podigao ju je 30-ih godina 19. veka protojerer Vrnjačke banje, Hadži Jeftimije Popović.

Ne zaboravite da napravite fotografiju pored simbola Vrnjačke banje, statue vrapca koja se nalazi na banjskoj Promenadi.

I još jedno mesto koje nikako ne smete obići dok uživate u šetnji jeste jedan od simbola Vrnjačke banje, Most ljubavi. Ovaj naziv nosi kao uspomenu na ljubav dvoje mladih Vrnjčana, koja je ostala neuzvraćena. Učiteljica Nada, rodom iz Vrnjačke banje se zaljubila u oficira Relju koji je tvrdio da joj uzvraća ljubav. Međutim…on odlazi na ratište u daleku Grčku, zaboravlja Nadu i zaljubljuje se u drugu. Ali Nada njega ne zaboravlja…Svakim danom sve više kopni i na kraju ispušta svoju plemenitiu, zaljubljenu dušu. Kao uspomenu na mesto njihovih susreta, Vrnjčani su razvili običaj, posebno među devojkama. Naime, ko god poseti Vrnjačku banju, ponesse ili kupi katanac i zakači ga na ogradu mosta, kako bi simbolično zaključali svoju ljubav za sebe, a ključić bacaju u reku.
Ukoliko želite da pazarite neki suvenir, najbolje je da odete do izvora „Jezero“ gde se nalazi veliki broj tezbi na kojima Vrnjčani svojim posetiocima nude ručno izrađene predmete.

Glavno šetalište banje, njena čuvena Promenada je duga više od dva kilometra i centar je zbivanja, posebno u večernjim časovima, u toku leta.

Pešačenje
5 (100%) 1 ocena