Izleti

Izleti u okolini Vrnjačke Banje

Ukoliko ste od onih ljudi koje ne drži dugo mesto, evo nekoliko predloga za vas. Iako u Vrnjačkoj banji ima dosta mesta za odmor i uživanje, posetiocima je na raspolaganju i njena izuzetno zanimljiva okolina. Postoji mogućnost organizovanja jednodnevnih, ali i višednevnih izleta u nekoj od banjskih turističkih agencija, a ukoliko ste put Vrnjačke banje krenuli svojim automobilom, predlažemo vam da krenete samostalno u obilazak zanimljive okoline.

izleti vrnjacka banja

1. U neposrednoj blizini Vrnjačke banje nalazi se planina Goč. U zimsko doba, ljubitelji skijanja i zimskih sportova svakako će uživati. Za one koji još nisu naučili ovu veštinu, na Goču u zimskim meseceima radi škola skijanja za decu i početnike. takođe, u vreme trajanja zimske sezone na Goču je moguće iznajmiti svu potrebnu zimsku opremu.

Tokom prolećnih i letnjih meseci, ova planina je posebno atraktivna zbog prelepih planinskih staza za pešačenje ili biciklizam. Takođe, ljubitelji lova mogu uživati u nekom od lovišta na Goču.

2. Ukoliko ste raspoloženi za ekstremne sportove, možete krenuti put Ibra i Zapadne Morave, na kojima se organizuje splavarenje i rafting.

3. Za ljubitelje ribolova, rezervisane su Podunavačke bare, gde turisti, ali i meštani imaju sve uslove za sportski ribolov.

4. Ljubitelji starina mogu uživati u poseti arheološkim ostacima starog Lazarevog grada, tvrđava Koznik i Maglič. Lazarev grad se nalazi u blizini Kruševca i pod zaštitom je Republike Srbije kao Spomenik kulture od izuzetnog značaja. Sastavni deo Lazarevog grada, nekadašnjeg Šaren grada, odnosno Grada kneza Lazara je Lazarica, tj. dvorska crkva kneza Lazara. Tvrđava Koznik je udaljena oko 10 kilometara od Aleksandrovca i smeštena je na padinama planine Kopaonik. Prema postojećim istorijskim podacima izgrađena je krajem 14. veka, a danas je pod zaštitom Republike Srbije kao Spomenik kulture od izuzetnog značaja. Jerinin grad, odnosno Maglič se nalazi na 20-ak kilometara od Kraljeva. I ona je pod zaštitom države. Ovaj grad čine ostaci osam kula i bedema, kao i dve kapije. Pretpostavlja se da je grad podigao car Uroš I, ali se ne može sa sigurnošću tvrditi. Prema drugoj teoriji, stari grad Maglič je podigao početkom 13. veka Stefan Prvovenčani, Urošev otac.

5. Iz Vrnjačke banje je moguće krenuti u obilazak čuvenih srpskih srednjevekovnih manastira. Neki od njih su:

– manastir Žiča (zadužbina Nemanjića, smeštena u blizini Kraljeva, izgrađena 1210. godine, Žiča je bila sedište prve srpske arhiepiskopije),
– Gradac (na oko 25 kilometara od Raške, manastir je zadužbina kraljice Jelene Anžujske, podignut 1272. godine),
– manastir Ljubostinja (na oko 10 kilometara od Vrnjačke banje, smešten u dolini Ljubostinjske reke leži zadužbina kneginje Milice u kojoj su ona i monahinja Jefimija i sahranjene; građen je u periodu od 1388. do 1405. godine),
– manastir Studenica (zadužbina Stefana Nemanje se nalazi u blizini Kraljeva i u njemu je Sveti Sava napisao „Studenički tipik“, svojevrsno svedočanstvo o životu njegovog oca, Stefana Nemanje; manastir je sagrađen 1196. godine),
– manastir Sopoćani (smešten na izvorištu reke Raške, ovaj srednjevekovni manastir je izgradio srpski kralj Stefan Uroš I kao svoju zadužbinu)…

6. Još jedna atrakcija među izletima za goste Vrnjačke banje je i sve popularnija tura pod nazivom „Putevi vina“. Obilazak Župe Aleksandrovačke i župskog vinogorja, čiji posetioci imaju mogućnot da kod ljubaznih domaćina degustiraju domaće vino i rakiju i čuju priču o nastanku vina.

Izleti
4.4 (88.57%) 7 ocena s