Ribolov

Ribolov u Vrnjačkoj Banji

Čak i za najzahtevnije posetioce, Vrnjčani imaju neko rešenje. Pa tako i za ljubitelje ribolova…

Iako Vrnjačka banja može da ponudi mir, postoje ljudi koje jedino opušta boravak u netaknutoj prirodi, uz neku vodu.

ribolov vrnjacka banja

Priroda je podarila Vrnjačkoj banji i to, a meštani se trude da ugode posetiocima na svaki način.

Nadomak Vrnjačke banje, na oko 15 kilometara udaljenosti, nalaze se Moravska jezera. U poslednje vreme se sve više govori o njima kao o pravom potencijalu Vrnjačke banje, koji nažalost nije dovoljno iskorišćen.

Na oko dva kilometra od jednog od mnogih pitomih banjskih sela, Podunavci nalazi se mesto koje meštani zovu Podunavačke bare. Nalaze se na Zapadnoj Moravi, na samo 500 metara od njenog glavnog toka, a sa selom Podunavci su povezane makadamskim putem.

Podunavačke bare su nastale eksploatacijom šljunka. Zatim je Priroda ta udubljenja ispunila vodom i tako meštanima Vrnjačke banje i obližnjeg sela dala mogućnost da stvore još jednu turističku atralciju za svoje posetioce.

Podunavačke bare čini ukupno 22 jezera, od kojih je sedam većih i petnaest manjih. Sva jezera imaju prosečnu dubinu od oko 2 metra. Čitav predeo Podunavačkih bara zauzima prostor od oko 50 hektara, a od toga je polovina pod vodom.

Kako je voda u Podunavačkim barama potpuno nezagađena, koristi se uglavnom samo za ribolov. Bare su izuzetno bogate ribom, pa se smatraju velikim turističkim potencijalom Vrnjačke banje i njene okoline.

Prostor na kome se nalaze Podunavačke bare je smešten na oko 175 metara nadmorske visine.

Na prostoru Moravskih jezera ili bara, kako je drugi naziv za ovaj predeo se nalaze kako područja livada, tako i šuma. Zabeleženo je prisustvo: topole, vrbe, hrasta lužnjaka, bukve, ali i jela, kojih ima na obližnjem Goču, takođe.

Što se živog sveta tiče, pored riba, prisutni su i primerci ostalih rečnih vrsta, ali i sitne divljači. Od pripadnika divljači prisutne su sledeće vrste: prepelica, fazan, zec…A od ptica sz najzastupljenije gnjurac i lasta bregunica, koja se i gnezdi na obali Zapadne Morave.
Za ljubitelje sportskog i ribolova uopšte ovo je vrlo bitan podatak. Naime u Podunavačkim barama je zabeleženo prisustvo sledećih vrsta ribe: grgeča, belice, šarana, karaša, klena, a ređe se može upecati crvenperka.

Na vodama Podunavačkih bara se odvijaju brojne rekreativne sktivnosti, a uglavnom meštani ove vode koriste za kupanje u vrelim letnjim mesecima.

Često se na ovom prostoru održavaju i sportska takmičenja u ribolovu. Pecarošima su na raspolaganju zaklonjeni delovi uz samu obalu Zapadne Morave ili poneka peščana plaža.

Mnogi smatraju da nije dovoljno iskorišćen potencijal ovog područja. Zato postoje brojne inicijative da se uredi još bolje, kako bi brojni turisti uživali u još jednoj atrakciji „Kraljice banjskog turizma u Srbiji“.

Ribolov
3.3 (65.71%) 7 ocena s