Biciklizam

Vrnjačka Banja i biciklizam

Kako bi upotpunili svoju, ionako prilično bogatu turističku ponudu meštani Vrnjačke banje u saradnji sa gradskim vlastima se neprekidno trude da različitim sadržajima privuku sve veći broj turista. Kako iz Srbije, tako i iz drugih zemalja.

voznja bicikla u vrnjackoj banji

Vrnjačka banja nije samo jedno od najpoznatijih i najposećenijih srpskih lečilišta, već i mesto gde sve više dolaze mladi ljudi željni zabave i uživanja u svežem banjskom vazduhu. Uz to, se je veći broj sportskih ekipa koje odlaze na visinske pripreme na planinu Goč, koja se nalazi u neposrednoj blizini Vrnjačke banje.

Pored odmora i šetnji prelepim banjskim parkovima, gostima su na raspolaganju i brojne dodatne aktivnosti, poput: lova, ribolova, raftinga, biciklizma, planinarenja i tako dalje.

Zato, ukoliko ste pristalica aktivnog, a ne klasičnog odmora, najbolje je da razmislite o nekoj od njih. Osnovna stvar koju svakako možete „raditi“ dok ste u poseti Vrnjačkoj banji jeste šetnja po prelepim banjskim parkovima, uz Vrnjačku reku.

Ako ste, pak ipak u Vrnjačku banju pošli iz želje da doživite nešto novo, najbolje je da se uputite prema obližnjoj planini.Goč spada u deo severnokopaoičkih planina i njegov najviši vrh se nalazi na visini od 1 216 metara. Do ove interesantne planine se iz Vrnjačke banje može doći preko sela Stanišinaca. Za ljubitelje šetnje i svežeg planinskog vazduha, Goč je idealan u proleće. Na vrhu planine se nalazi veštačko jezero, koje je odličan izbor za organizovanje izleta, iako je u njemu zabranjeno kupanje.

Ukoliko ste, pk ljubitelj biciklizma, i za vas Vrnjačka banja ima posebno lepe vesti. Naime, gradska vlast je prošle godine započela, a ove završila uređenje dve biciklističke staze uz samu Vrnjačku reku. Ukupna dužina staza, koje se nalaze sa obe strane Vrnjačke reke, je par kilometara. Zauzimaju prosto od Autobuske stanice, pa niz tok Vrnjačke reke. To važi za Banju, ali Goč je posebna priča kada je biciklizam u pitanju…

Naime, na Goču postoji reka po imenu Bršljanica i Popinska reka. A dolinama ove dve planinske reke vodi staza, koju meštani nazivaju „Staza zanata“. Ona j biciklistima posebno zanimljiva, ali i pešacima, jer je dugačka oko 25 kilometara i ide u krug. Njena najniža kota je na visini od 172 metra i nalazi se u neposrednoj blizini Trstenika, a najviša se naziva Rogovi i nalazi se na visini od 513 metara. Ova staza se nalazi na padinama planine Goč i to upravo na mestu gde se susreću teritorije opštine Vrnjačka banja i opštine Trstenik. Posetioci ove staze, bilo na svojim nogama ili na svojim biciklima, prilikom obilaska „Staze zanata“ imaju mogućnost da se upoznaju sa starim srpskim zanatima. Mogu recimo da uživaju u pričama vodeničara, razgledaju starnske krečane ili da vide šta je to pinterski zanat i kako se obrađuje kamen peščar.

Druga zanimljia staza ove neobične planine je u narodu poznata kao „Staza kulture“. Njena ukupna duina je oko 15 kilometara i najvećim delom je asfaltirana, mada postoje mesta gde je makadamski put, pa je tu najbolje da siđete sa svog dvotočkaša kako ne biste imali prolema sa gumama, na primer. I na ovoj stazi je najniža tačka u blizini Trstenika, na 172 metra nadmorske visine, a najviša. Đula, na 438 metara. Ova staza prikazuje put srpske kneginje Milice i njenog detinjstva i odrsatanja na zemlji njenog oca. Prolazi i kroz mesto gde su se prvi put sreli ona i car Lazar i vodi do njene zadužbine, manastrira Ljubostinja, u kome je i sahranjena.

Tako da ako želite da spojite lepo i korisno, odnosno da se zabavljate u vožnji biciklom po prelepim predelima planine Goč, možete iskoristiti priliku i da naučite nešto novo.

Biciklizam
3.7 (73.33%) 3 ocena s