Vrnjački Karneval

Karneval u Vrnjačkoj Banji

Svake godine u julu mesecu, Vrnjačka banja postaje izuzetno važna na međunarodnoj kulturnoj sceni.

U to doba, više nego inače, Vrnjačka banja je centar najbolje zabave u našoj zemlji, ali i u regionu, zahvaljujući manifestaciji poznatoj kao „Vrnjački karneval“.

karneval vrnjacki

Nastanak karnevala uopšte se vezuje za crkvu i Staru Grčku. Naime, upravo u Staroj Grčkoj su pravljene svečanosti u čast boga vina, Dionisa, koje su nalik današnjim karnevalima. Ipak, pretpostavlja se da karneval ima religijsko značenje, jer su se glavna obeležja karnevala kakvog danas poznajemo ustanovila i ustalila nakon rascepa crkve na pravoslavnu i katoličku, 1054. godine.

Tako je karneval obično bila proslava koja je prethodila početku Uskršnjeg posta. A kako je doba posta, između ostalog doba uzdržavanja od konzumiranja mrsne hrane, ali i svih javnih proslava, tako je karneval značio poslednju priliku za opuštanje ljudi i uživanje u mnogim zadovoljstvima, koja nisu dopuštena u doba nastupajućeg Uskršnjeg posta.

Običaj u srpskoj narodnoj tradiciji koji najviše podeća na tradicionalni karneval su poklade ili maškare.

Termin „karneval“ vodi poreklo od dve italijanske reči i može se slobodno prevesti kao „zbogom mesu“. Upravo tu se zapaža simbolika početka Uskršnjeg posta i budućeg višenedeljnog uzdržavanja od konzumiranja mesa, između ostalog.

Karnevalski duh u Vrnjačkoj banji postoji od davnina, ali je zaživeo na pravi način tek skoro. U prošlosti su organizovani tzv. kermesi, odnosno nešto slično dobrotvornim bazarima. Tada su na banjskim ulicama glumci izvodili predstave, ugostitelji kuvali vino i rakiju, a sav prikupjeni novac je davan u dobrotvorne svrhe.

Tokom 20. veka su, pored kermesa počeli da se organizuju i maskenbali, koji su zapravo preteča današnjeg karnevala. Oni su se obično održavali u kafani „Lipa“ i hotelima „Sloboda“ i „Zvezda“, a svake godine je birana najlepša maska.

Kasnije su Vrnjčani pokušavali da organizuju manifestaciju u kakvoj danas imamo prilike da uživamo, ali im to nikako nije polazilo za rukom, uglavnom zbog, globalno ne tako dobre situacije.

Davne 1868. godine, 14. dana meseca jula je osnovana prva turistička organizacija u našoj zemlji. Kako se ne bi zaboravio datum osnivanja Turističke Organizacije Vrnjačke Banje, doneta je odluka da se Vrnjački karneval obeležava upravo ove nedelje.

Tako beše nekad…
Karneval kakav danas poznajemo je prvi put organizovan pre samo par godina. Naime 2005. godine je turističko sporstki centar „Vrnjačka Banja“ bio organizator i domaćin „Prvog međunarodnog karnevala“ u Vrnjačkoj Banji.

Iako se smatra izuzetno „mladom“ manifestacijom, ovaj karneval je postao član FECC (Federacija evropskih karnevalskih gradova). I kao takav iz godine u godinu okuplja sve veći broj učesnika i posetioca.

U okviru „Vrnjačkog karnevala“ je možda najzanimljiviji deo kada krene velika karnevalska povorka čuvenom banjskom Promenadom. Naravno, i ostali dani trajanja karnevala su zanimljivi svaki na svoj način. Poseban, Dečiji karneval u okviru Vrnjačkog karnevala se održava svake godine. Takođe, brojni kostimirani animatori su zaduženi za zabavu dece. A odrasli mogu da uživaju na koncertima brojnih poznatih izvođača ili u pozorišnim predstavama ili, jednostavno samo u posmatranju karnevalskih maski.

A Vrnjačka banja u doba karnevala zaista ne može rečima da se opiše koliko je lepa, neobična, živa…Jednostavno morate da je doživite… Ukoliko želte još puno informacija o Vrnjačkom Karnevalu, posetite ovaj link.

Vrnjački Karneval
4.8 (95%) 4 ocena s