Župska staza

Ozonska staza: Župska staza

zupska staza

Centar grada – Muzej vinarstva i vinogradarstva – Zavičajni muzej Župe – Vinski podrum Ivanović – Poljana Lukarevina – Manastir Drenča – Vinski podrum Minić – Vinski podrum Spasić – Povratak preko Velikog Borja, predgrađa Aleksandrovca, sa mogućnošću obilaska još nekoliko vinskih podruma

Dužina: 14 km
Profil: pešačka i biciklistička

Itinerer: Polazak iz centra Aleksandrovca, kod fontane. Grupa odlazi u Muzej vinarstva i vinogradarstva i Zavičajni muzej Župe, a zatim u Vinski podrum Ivanović, vlasnika Dragoslava Ivanovića, na degustaciju vina i ručak ili večeru. Odatle se nastavlja kroz dolinu Vukov Do, koja je sada potpuno urbanizovana, i posle 40 minuta hoda stiže se u poljanu Lukarevina. Lukarevina je jedno od mnogih sezonskih vinogradarskih naselja i smeštena je u blago nagnutoj dolini okrenutoj ka jugoistoku, na 500 m nadmorske visine, tako da je visinska razlika između objekata 30m. Udaljena je od Aleksandrovca 1500 m, ili 2 km makadamskim putem. Posetioci će imati priliku da vide nekoliko tipičnih oblika ruralne arhitekture: prizemne i spratne, kao i kuće od različitih materijala – drveta i talpe.

Iz Lukarevine se kreće severozapadno na brdo Jeldovište, odakle se pruža izuzetan pogled na čitavu donju Župu i grad Aleksandrovac. Na tom mestu se nalazi prvi letnjikovac. Na sat hoda odavde, ili pola sata vožnje biciklom makadamskim putem, prolazi se kroz hektare vinograda i predivnog prirodnog okruženja i pored sela Drenče, i stiže se do manastira Drenča, posvećenog Vavedenju Presvete Bogorodice. Ovaj izuzetni duhovni, kulturni i istorijski spomenik potiče iz druge polovine 1. veka i zadužbina je monaha Doroteja i njegovog sina Danila Trećeg, kasnijeg srpskog patrijarha.

Nakon kraćeg odmora u manastiru, put se nastavlja kroz sela Drenču i Ražanicu, gde turisti imaju priliku da posete poznatu vinariju porodice Mihajlović i probaju vino, a zatim ka pitomom župskom selu Tržac, gde se može popiti prelepo župsko vino u vinskom podrumu Spasić, vlasnika Milana Spasića, kao i u podrumu Minić, vlasnika Miće Minića. Sledi povratak u Aleksandrovac kroz još jednu poljanu, Markovinu, sve do Borja, predgrađa Aleksandrovca, gde turisti imaju priliku da posete još neke poznate vinske podrume Župe. Kod Markovine se nalazi još jedan letnjikovac. Po povratku u Aleksandrovac, gosti će moći da se okrepe i ručaju u nekom od mnogobrojnih restorana u samom gradu, sa bogatom gurmanskom ponudom.

Župska staza
Ocenite ovaj tekst