Vodič kroz Banju

Vrnjačka Banja Wellnes i Spa

Na samo 200 kilometara, u Raškom okrugu, nalazi se pravi raj za ljubitelje wellness i spa turizma. U želji da se pobegne od svakodnevnog stresa, ukoliko se odlučite da posetite najpoznatiju banju Srbije sigurno ćete pronaći željeni mir.

vrnjacka-banja-vellness

Vrnjačka banja je odavno poznata kao oaza zdravlja. Za to su zaslužni kako termomineralni izvori, tako i klima, koja je blagotvorna i za zdrave i za one sa različitim tegobama.

Usled neposredne blizine planine Goč, u Vrnjačkoj banji se mešaju umereno kontinentalna i planinska klima. Zato su letnja jutra i večeri svežije, a zime su uglavnom bez oštrih mrazeva. Prosečna godišnja temperatura je 10 °C, a prosečna letnja 20°C.

Priroda je bila izuzetno velikodušna prema Vrnjačkoj banji, tako da se u njoj nalazi čak sedam izvora mineralne vode. Voda sa četiri izvora: „Snežnik“, „Jezero“, „Topla voda“ i „Slatina“ se koristi za lečenje, dok se voda sa izvora: „Belimarkovac“, „Borjak“ i „Borjak 3“ flašira i dalje prodaje kao mineralna voda „Vrnjci“ i „Element“.

Zanimljivo je da se upravo u Vrnjačkoj banji nalazi jedini topli izvor, koliko je poznato na celom svetu, čija je temperatura kao optimalna temperatura ljudskog tela, odnosno 36,5°C.
Svi izvori su razvrstani prema temperaturi vode na tople i hladne. U toplima je temperatura 36,5°C, a u hladnim od 14 do 27°C.

Prema potvrđenim podacima mineralne vode sa izvora Vrnjačke banje izuzetno blagotvorno utiču kod pacijenata obolelih od: dijabetesa, odnosno šećerne bolesti, hroničnih bolesti organa za varenje (poput, recimo zapaljenja creva ili želuca), oboljenja žuči, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, bolesti bešike, mokraćnih puteva, stanja posle preležane žutice i tako dalje.

Prema postojećim istorijskim podacima lečenje u Vrnjačkoj banji ima izuzetno dugu tradiciju. Naime, arheološka iskopavanja koja su obavljena 1924. godine su pokazala i dokazala da je najstariji izvor u Vrnjačkoj banji korišćen u periodu od 1. do 4. veka naše ere, kada su ovaj kraj naseljavali Stari Rimljani.

Gostima banje je na raspolaganju veliki broj bazena, otvorenih i zatvorenih u zavisnosti od perioda godine. U brojnim banjskim hotelima funkcionišu najmoderniji wellness i spa centri izuzetno visokog kvaliteta. Mnogi od njih uz upotrebu bazena nude razne vrste masaža, recimo.

Danas je ovo jedna od najpoznatijih turističkih destinacija, kako domaćih tako i stranih turista. U Vrnjačkoj banji se može naći za svakoga po nešto.

I ko god ima bilo kakve tegobe, sigurno će mu pomoći blagotvorni banjski vazduh u kombinaciji sa nekom uslugom bogatog wellness i spa programa.

A za one koji su željni mira i odmora od svakodnevnog stresa, ali i dobrog provoda, banja nudi brojne manifestacije, koje sada već poprimaju međunarodni karakter.

Čuveno šetalište Vrnjačke banje, odnosno Promenada je centar zbivanja u svako doba godine. U kafićima, restoranima i dućanima koji je krase rade ljubazni meštani , koji se uvek trude da izađu u susret posetiocima njihove lepe banje. Upravo ta gostoljubivost i dobrodušnost Vrnjčana je ono što, pored prirodnih lepota, ni jednog čoveka ne može da ostavi ravnodušnim i ne pobudi u njemu želju da opet poseti Vrnjačku banju.

A banja je otvorena za sve posetioce tokom čitave godine…

Vodič kroz Banju
3.5 (70%) 4 ocena s