Lov

Lov u okolini Vrnjačke Banje

Na sao 200 kilometara od prestonice, u čuvenoj banji Srbije ima za svakoga po nešto. Pa tako i za ljubitelje lova i lovnog turizma. Meštani Vrnjačke banje uz pomoć gradske vlasti čine sve da se posetioci osećaju lepo, i zato ne čudi što je ova banja ponela epitet „Kraljice banjskog turizma“ naše zemlje.

vrnjacka banja lov

Iako su nekada ljudi hrlili u Vrnjačku banju zarad lečenja termomineralnom vodom sa nekog od njenih sedam izvora, danas je sve više onih koji dolaze baš zbog šarolikosti turističke ponude. Jer u Vrnjačkoj banji ima za svakog po nešto.

Za mališane je rezervisan prostor na banjskoj Promenadi, zatim imaju mogućnost učenja skijanja na obližnjem Goču i slično. Za odrasle ima još više atrakcija: od bazena, sportskih terena, vožnji fijakerom, sportskog ribolova, raftinga, lova…spisak je poduži.
Tradicija lova u području Vrnjačke banje, odnosno njene okoline je prilično duga.

Lovački dom se nalazi na padinama obližnje planine Goč i namenjen je turistima koji su došli u posetu Vrnjačkoj banji kako bi uživali u ovom interesantnom sportu.

Područje planine Goč, ali i okoline Vrnjačke banje se može pohvaliti raznovrsnim vrstama divljači.

Na padinama Goča postoje dva lovišta: „Vrnjačka reka“ i „Beli izvor“.

Lovište „Vrnjačka reka“ se nalazi pod upravom Lovačkog društva „Vojvoda Lune“ i zauzima površinu od skoro 14 hektara, na području od planine Goč do reke Zapadne Morave. U njemu se nalazi 14 lovačkih čeka, 6 solišta za srndaće i srne i 6 prihvatilišta za fazane.

Drugo veliko lovište, „Beli izvor“ je manje. Njegova ukupna površina je nešto manja od 9 hektara i zauzima područje severnih i severoistočnih padina planine Goč. Ovo lovište je posebno zanimljivo, jer se unutar njega, na površini od oko 600 hektara nalazi rezervat za uzgoj divljači.

U lovištu „Vrnjačka reka“ su zastupljene sledeće vrste divljači: divlja svinja, zec, srna, fazan, lisica, poljska jarebica, vuk, prepelica i vrsta goluba, tzv. grivnjaš, kao i patke.

Dok lovište „Beli izvor“ može da se pohvali sledećim vrstama divljači: šumska šljuka, zev, divlja svinja, fazan, srna, jazavac, divlji golub, divlja mačka, divlji golub, šakal, kuna. Ovo lovište je rezervisano za ljubitelje trofejnog turizma, jer je u njemu moguće loviti trofejne primerke sledeće vrste divljači: divljih veprova, srna i jelena.

Još jedno vrlo zanimljivo područje za ljubitelje lova je deo uz Zapadnu Moravu. Reč je o delu u kome je razvijen ribolov, ali i lov. Takođe, na području rekreativno-turističke zone ove reke meštani Vrnjačke banje, ali i turisti uživaju u kupanju u ovoj lepoj reci. Postoji jedna uređena plaža i mnogo neuređenih, odnosno prirodnih, tako da posetioci mogu da uživaju u netaknutoj prirodi.

Lov
2.8 (56%) 5 ocena s