Rečni rafting

Rečni Rafting u okolini Vrnjačke Banje

U poslednjih par godina u turističkoj ponudi Vrnjačke banje se javlja sve veći broj sportskih aktivnosti. Pa se ponekad čini da se turizam jedne od najvećih srpskih banja preorjentisao sa zdravstvenog, odnosno lečilišnog, na sportski.

recni rafting velika morava kraj vrnjacke banje

Tako su u Vrnjačkoj banji izgrađeni brojni tereni, ali i sportski objekti. Svakako, najznačajnijim sportskim objektom izgrađenim u poslednje vreme u Banji se smatra sportska hala koja nosi ime po proslavljenom srpskom, ali i svetskom košarkašu Vladi Divcu.

Takođe, tu su i brojni otvoreni i zatvoreni sportski tereni za: mali fudbal, tenis, košarku, odbojku i rukomet. Svim posetiocima Vrnjačke banje se nudi mogućnost da iznajme terene u večernjim časovima.

Ko želi, može koristiti neki od banjskih otvorenih ili zatvorenih bazena, u zavisnosti od perioda godine kada u njoj boravite. U sklopu mnogih hotela Vrnjačke banje se nalaze zatvoreni bazeni, koji su dostupni posetiocima tokom čitave godine. Na taj način posetioci Banje mogu da uživaju u plivanju, vaterpolu i drugim aktivnostima. Gostima Banje je na raspolaganju u veliki olimpijski bazen, koji je otvoren samo u toku letnjih meseci.

A za one koji žele da osete skok adrenalina i dođu u Vrnjačku banju u potrazi za avanturom postoji mogućnost odlaska na rafting na jednu od velikih srpskih reka: Zapadnu Moravu i Ibar.

Reka Morava je žila kucavica centralnog dela naše zemlje. Čine je Južna i Zapadna Morava. Zapadna Morava nastaje spajanjem užičke Đetinje sa Golijskom Moravicom i njena dužina od tog mesta je preko 208 kilometara. Reka Zapadna Morava je pravi izazov kako za pecaroše, tako i za osobe željne zabave. Uz reku možete prošetati i diviti se njenoj lepoti, a u toku leta ovde možete potražiti osveženje, jer uz nju duva prijatni povetarac. Na određenim delovima toka Zapadne Morave se održava i prvenstvo u raftingu. Krase je izuzetno brz i dinamičan teren, pa je i spust samim tim uzbudljiviji. Jedino, može se reći ograničenje koje organizatori raftinga postavljaju potencijalnim učesnicima, jeste da se rafting ne preporučuje osobama kojima je ugroženo zdravlje na bilo koji način , kao i onima koji se ne snalaze baš najbolje u prirodi.

Kada je reč o raftingu na reci Ibar, treba imati na umu da se on organizuje na potezu reke od tvrđave Maglič do obližnjeg Kraljeva, tako da treba da se raspitaju i o mogućnosti prevoza od Vrnjačke banje do starta raftinga. Inače, ovaj deo reke Ibar je idealan za rafting. Tokom leta se ovde okuplja veliki broj ljubitelja ovog ekstremnog sporta iz čitave Srbije, ali i inostranstva. Imajte na umu da je na Ibru uvek par stepeni hladnije nego u gradu i da ukoliko želite da se okupate u kristalno čistoj vodi ove reke, svakako treba da odaberete mirniji deo njenog toka.

Rečni rafting
2 (40%) 1 ocena