Uz čašu mineralne vode

Ozonske staze: Uz čašu mineralne vode

ozonske staze u vrnjackoj banji- casa mineralne vode

Polazak sa centralnog trga na šetalištu Promenada – ulica Vrnjačka bb-Mineralni izvor Topla voda – Zamak kulture Belimarković – uz Vrnjačku reku – stare vile – izvor Snežnik – izvor Jezero – izvor Slatina – Crkva Presvete Bogorodice – stare vile duž Crkvenog brda – Biblioteka – centralni trg kod maskote „Vrabac Gočko“

OPŠTE KARAKTERISTIKE:

Staza „Uz čašu mineralne vode“ nalazi se u Vrnjačkoj Banji, proteže se po centralnom parku, zatim nastavlja preko Crkvenog brda, i spušta se na Trg kulture i Promenadom nastavlja do polazne tačke.

Profil: pešačka
Dužina: 3,8 km
Vreme potrebno za obilazak: tri časa za pešake (sa zadržavanjem i razgledanjem izvora i starih građevinskih objekata – vila na koje se nailazi)
Najniža tačka: Centar Vrnjačke Banje (221 m n.v.)
Najviša tačka: Crkveno brdo (266 m n.v.)
Vrsta podloge: beton i asfalt
Uslovi za pešačenje: moguće je po svakom vremenu, tokom cele godine.
Nivo potrebne fizičke spreme: nije potrebna posebna kondicija, staza je pogodna i za starija lica

Aktivnosti: pešačenje, lagana šetnja, posmatranje parkova i razgledanje značajnih građevinskih objekata – vila iz 19. i 20. veka, razgledanje postavki Muzeja Belimarković, fotografisanje, konzumiranje mineralnih voda, degustacija hrane i pića u brojnim restoranima na koje se nailazi…

Prilaz stazi automobilom, odnosno autobusom moguć je sa magistalnog puta Pojate-Kraljevo, skretanje za Vrnjačku Banju i ulazak u Vrnjačku Banju. Parkirati na parkingu kod stare autobuske stanice, kod turističke agencije Putnik, zatim peške ulazak u šetališnu zonu.

Itinerer: Staza je kružna. Polazi sa centralnog trga na vrnjačkoj Promenadi kod maskote „Vrabac Gočko“; ulazi se u park i kreće se prema Termalnom kupatilu, zatim se stepenicama ide do Zamka kulture „Dvorac Belimarković“ koji je Zavičajni muzej i u kome se odvijaju razna kulturna dešavanja (tokom leta manifestacija „100 dana – 100 priredbi“). Zatim se prolazi pored Vile Savka, jednog velelepnog objekta s kraja 19. veka, i vraća se do Kupatila (gde se nalaze banje i velnes centar, sa lekovitom vodom temperature 38,6&grad;C). Nastavlja se parkom uz Vrnjačku reku i nailazi na veliki broj starih značajnih građevinskih objekata – banjskih aristokratskih vila, od kojih se posebno ističe sadašnji Sud (Vila Rivijera), sve do najudaljenije tačke gde se nalazi izvor Snežnik. Zatim se staza vraća niz Vrnjačku reku do grupe vila (Belvi, Lozanić, Biser), i skreće levo prema izvoru Jezero. Staza nastavlja do izvora Slatina, odakle se vraća i prolazi preko Crkvenog brda, gde nailazi na vilu Aleksandar (sanatorijum Živadinović) i silazi prema šetalištu pored grupe atraktivnih vila (Jela, Zlatibor, Mir, Šumadija). Zatim se silazi na šetalište, na Trg kulture, gde sa sa desne strane nalazi vila San (vila Arnovljević), skreće levo i šetalištem nastavlja pored biblioteke (Vila Zora) i završava se kod polazne tačke na centralnom trgu kod maskote „Vrabac Gočko“.

Uz čašu mineralne vode
Ocenite ovaj tekst