Stazama Željana

Ozonske staze: Stazama Željina

mitovo polje na gocu nadomak vrnjacke banje

Mitrovo Polje – Vrana Stena – Manastir Sv. Kozma i Damjan u Plešu – Ribnjak u Plešu – Mitrovo Polje

Dužina: 15 km
Profil: pešačka
Vreme: 5-6 h

Početna tačka je naselje Mitrovo Polje, koje se nalazi u severozapadnom delu opštine Aleksandrovac, na nadmorskoj visini od 650-700 m. Do njega se može doći redovnim autobuskim linijama iz tri pravca: iz Aleksandrovca (22 km), Vrnjačke Banje (22 km) i Brusa (22 km). Mitrovo Polje je u neposrednoj blizini planine Željin, iznad doline reke Rasine sa zapadne strane. Sa severne strane se nalazi planina Goč. Inače, ovo mesto leži na koritu dva rečna toka: Rasine, koja izvire na Željinu, i Zagrže, čije je izvorište na južnim obroncima Goča. Obe ove reke primaju veći broj manjih rečica i potoka. Bogate su potočnom i kalifornijskom pastrmkom, krkušom i klenom. Sam prostor Mitrovog Polja omogućava dobru osunčanost tokom čitavog dana, što ga čini pogodnim za razvoj turizma – postoji mogućnost kupanja u reci i bazenu sa termomineralnom vodom u sklopu odmarališta Crvenog krsta.

Itinerer: Polazna tačka je kod odmarališta Crvenog krsta i nalazi se na približno 670 m nadmorske visine. Prvo odmorište je posle pola sata hoda, na mestu Rudine, na 873 m nadmorske visine. Na 70 m odatle nalazi se izvor sa čistom planinskom pijaćom vodom. Staza se nastavlja do vrha Vrana stena (1097), odakle se pruža pogled na više stotina hektara živopisnih predela. Pogled sa Vrane stene je izuzetan – vide se susedni vrhovi Lisac (1065 m), Provaljeno guvno (1214 m), Orlovac (1229 m), kao i planine Jastrebac, Rtanj, Kopaonik i, naravno, vrh Željina. Pored toga, odavde se vide i ostaci srednjovekovnog grada Koznika, na 990 m nadmorske visine.

Odavde se seoskim putićem stiže do zaseoka Bondžići, gde se turisti mogu upoznati sa lepotom stare srpske ruralne arhitekture. Zaselak Bondžići nalazi se na 950 m nadmorske visine i predstavlja tipično srpsko planinsko naselje iz 19. i prve polovine 20. veka. Odatle se posle sat vremena hoda kroz klisuru Bondžićke reke stiže do sela Pleša, gde se nalazi manastir Sv. Kozma i Damjan. Ovaj manastir je obnovljen 2003. godine i predstavlja jedan od najlepših spomenika kulture i duhovnosti u ovom delu Srbije. U manastiru je smešteno muško monaštvo na čelu sa ocem Damaskinom, igumanom manastira.

Posle obilaska manastira sledi povratak u Mitrovo Polje asfaltnim putem. Na ovom delu puta, turisti će imati prilike da posete ribnjak pun kalifornijske pastrmke u Plešu, vlasnika Danila Stajkovca. Ovde će moći da se okrepe, ručaju i probaju dobro župsko vino u prijatnom ambijentu. Na povratku u Mitrovo Polje imaće priliku da posete ribnjak Dragana Cvetkovića, kao i restoran Beli u centru Mitrovog Polja.

Stazama Željana
Ocenite ovaj tekst