Staza kulture

Ozonske staze: Staza kulture

staze kulture

Polazak iz Trstenika: Crkve Sv. Trojice – kulturni centar – kuća Katića – zgrada Osnovne škole Sveti Sava –Muzej Trstenika – gvozdeni most na Moravi – crkva Sv. Petka na Vetrenjaku – manastir Ljubostinja – povratak u Trstenik preko betonskog mosta na Moravi

Profil: Pešačka i biciklistička staza
Dužina: 15 km
Potrebno vreme: 5 časova za pešake, 2 časa za bicikliste
Najniža tačka: Trstenik (172 m nadmorske visine)
Najviša tačka: Đula (438 m nadmorske visine)
Vrsta podloge: asfalt, makadam
Uslovi za pešačenje: moguće je u svim vremenskim uslovima, od proleća do jeseni.
Potrebna fizička kondicija: staza je rekreativna, odgovara osobama koje se redovno bave fizičkim aktivnostima kao što su vožnja bicikla ili šetnja.

Aktivnosti: šetnja, planinarenje, vožnja bicikla, lov, ribolov, sakupljanje bilja, pečuraka i šumskog voća, fotografisanje, kultura, degustiranje domaće hrane i pića.

Pristup stazi je moguć automobilom ili autobusom iz samog Trstenika, kao i regionalnim putem Kruševac-Kraljevo. Regionalni put i autobuska linija vode do manastira Ljubostinja. Po suvom vremenu, moguće je doći automobilom sve do crkve Sv. Petka.

Posetioci koji se odluče za šetnju u prirodi a nemaju potrebnu fizičku kondiciju mogu krenuti kraćom i manje zahtevnom stazom koja se može preći za dva časa lagane šetnje. Kada se dođe do crkve Sv. Petka, odakle se pruža predivan pogled, odatle postoji prečica koja vodi nazad do asfaltnog puta ka Ljubostinji.

Staza kulture povezuje spomenike koji su obeležili dugu istoriju i kulturni identitet Trstenika.

Itinerer: Staza je kružna. Početak je u Trsteniku, na gradskom trgu gde se nalaze Crkva Svete Trojice, zgrada Skupštine opštine i Kulturni centar. Crkva Svete Trojice sagrađena je 1900. godine, predstavlja prvu crkvu u neomoravskom stilu i slična je crkvi kralja Milutina u Hilandaru. Važi za jednu od najakustičnijih crkava u zemlji.

Zgrada Skupštine opštine – sagrađena je 1935. godine na mestu nekadašnjeg Načelstva. Kulturni centar – organizuje kulturni život Trstenika. Likovni salon – poznat je kao jedan od najboljih izložbenih prostora u Srbiji. Muzej Trstenika – neguje etnografsko nasleđe ovog kraja. Između ostalog, čuva predmete pronađene u neolitskim nalazištima Blagotin i Stragari.

Najstarija očuvana zgrada u Trsteniku i okolini je kuća Petra Katića, uglednog trgovca iz druge polovine 19. veka. Sagrađena 1875. godine, ova kuća zbog svoje autentične arhitekture spada u najlepše kuće moravske Srbije i nalazi se pod zaštitom države od 1947. Nekada je služila kao galerija, a njeno dvorište su slikari često koristili kao atelje pod vedrim nebom. U ambijentu Kuće Katića, starom preko sto godina, nalazi se restoran gde u vrlo prijatnoj atmosferi možete poručiti specijalitete nacionalne kuhinje.

Međunarodna likovna kolonija Roma okuplja likovne stvaraoce iz zemlje i inostranstva. Budeći interesovanje pripadnika različitih naroda, ona prevazilazi romsku manifestaciju, jer je posvećena međunarodnom razumevanju i kulturnoj saradnji.

Na padinama brda Vetrenjak (426 m) nalazi se crkva Svete Petke, po predanju zadužbina Jug Bogdana, u kojoj je vršeno bogosluženje prilikom gradnje manastira Ljubostinje krajem 14. veka. Navodno, kada je kneginja Milica prenosila mošti Svete Petke iz Trnova, pre no što ih je donela u Beograd, mošti su počivale u ovoj crkvi. Veruje se da voda koja izvire na ovom mestu leči od neplodnosti. Okružena je vinogradima i od nje se pruža fantastičan pogled na Trstenik i okolinu.

Manastir Ljubostinja, udaljen 4 km od Trstenika, zadužbina je kneginje Milice sa kraja 14. veka. Milica, majka, supruga i vladarka, jedan je od najupečatljivijih likova u srpskoj istoriji. Po predanju, ime manastira nastalo je od reči ljubve i stan (mesto ljubavi). Na ovom mestu su se, navodno, prvi put sreli knez Lazar i kneginja Milica, koja je, za uspomenu na taj događaj, odlučila da ovde podigne manastir.

Od svog postojanja, Ljubostinja je imala ulogu kulturnog središta kraja. Milici se u manastiru pridržila i despotica Jefimija, prva srpska pesnikinja. Čuvena je njena Pohvala knezu Lazaru, svilom izvezena na pokrovu kneza Lazara.

„Jefimijini dani“ su kulturna manifestacija sa najdužom tradicijom u nas, posvećena Jefimiji, koja je posle smrti svog muža, despota Uglješe, svoj život i rad posvetila Ljubostinji. Održava se polovinom juna u porti manastira Ljubostinja i Kulturnom centru. Jefimiji u čast eminentne glumice govore Pohvalu knezu Lazaru. Program sadrži i likovnu koloniju žena, Slovo o Jefimiji, Pesnička prinošenja, muzički program.

Staza kulture
Ocenite ovaj tekst