Skijanje

Skijanje na Goču nadomak Vrnjačke Banje

Na Goču (11 kilometara od centra Vrnjačke Banje) nalazi se ski staza dužine 520 m , a širine 60 m. Naravno postoji i mogućnost za zaljubljenike skijanja i noću.
U neposrednoj blizini Vrnjačke banje nalazi se planina Goč, koja je u sastavu Severnokopaoničkih planina. Tako posetioci Vrnjačke banje, dobijaju mogućnost da uživaju i u zimskim sportovima, ukoliko žele i dođu u pravo vreme.

Najviši vrh planine, udaljene samo 11 kilometara od Vrnjačke banje naziva se Ljukten i ima nadmorsku visinu od 1 216 metara.

goc ski staza za skijanje

Istorijat skijanja na ovoj planini seže u 1980. godinu, kada je grupa zaljubljenika u ovaj sport, na čelu sa Mišom Milenkovićem, osnovala Smučarski klub „Goč“. Ovaj klub je osnovan prvenstveno radi popularizacije skijanja i želje da veći broj ljudi otkrije kako njegovu lepotu, tako i lepotu planine Goč. Prvo su izgrađene dve ski staze, zatim ski liftovi, uspinjača i na kraju Smučarski dom. Ubrzo su izgrađeni i: restoran, prodavnica, ski servis i ostali neophodni prateći objekti.

Kako se vremenom ukazala potreba za terenima, jer su mnogi sportisti želeli da dolaze na pripreme upravo ovde, izgrađeni su i tereni za: odbojku, košarku, rukomet i tenis, na površini od oko 3 000 kvadratnih kilometara.

Entuzijasti iz Smučarskog kluba „Goč“ na čelu sa gospodinom Milenkovićem su otišli i korak dalje nakon svega ovoga. Godine 2004. upravo je na ovoj planini nikla jedina skakaonica u Srbiji, a u njenoj blizini i vila „Franc“. Ova vila je nazvana po čuvenom slovenačkom skijašu Francu Malešu i zapravo je prototip kuće, kakvih bi trebalo na Goču da bude izgrađeno još devet.

Dve staze dužine 300 metara sa dva ski lifta, namenjene deci i početnicima, nalaze se u turističkom centru „Dobre vode“. U neposrednoj blizini hotela, na oko 150 metara udaljenosti smeštene su žičara i još jedna ski staza. Staza je ukupne dužine 1 400 metara, a žičara 1 150 metara. Početak ove staze, odnosno njen gornji deo je pogodan za početnike, jer je blago nagnut (visinska razlika je samo 350 metara), a njen donji deo je strmiji, pa je namenjen rekreativcima.

skijanje u vrnjackoj banji (goc)

Na Goču postoji ukupno pet staza za smučarsko trčanje, različitog nagiba i dužine. Svaka od njih je obeležena na propisan način.
U toku zimskih meseci, posetiocima ovog skijališta je omogućeno i iznajmljivanje potrebne ski opreme, kao i škola skijanja. Škola skijanja je namenjena kako deci, tako i odraslima. Postoji od sezone 2005/06, a vodi je instruktor Andrija Đurđević, koji poseduje ISIA licencu, što znači da je član Svetskog udruženja profesionalnih učitelja skijanja.

Radno vreme ski staza na Goču je svakoga dana od 10:00 do 16:00h.
Nedavno su i dve staze uređene za noćno skijanje. Staze su osvetljene specijalnim reflektorima, tako da ljubitelji skijanja mogu uživati i noću na ovoj lepoj srpskoj planini. Noćno skijanje je dozvoljeno u periodu od 17:30 do 21:30h samo određenim danima i to: petkom, subotom i nedeljom.

Kada je reč o cenama ski pasa, one su vrlo povoljne. Prošle godine je ski pas u toku dana iznosio svega 600, 00 dinara, a za noćni je trebalo izdvojiti 800,00 dinara.

Smeštaj je moguće naći i u nekoj od vila ili planinskih kuća na obroncima Goča.

Ukoliko želite da upoznate malo drugačiji Goč, predlažemo vam da prošetate do Rimskog groblja. Ovaj kulturno-istorijski spomenik se smatra najznačajnijim na ovoj planini. Rimsko groblje potiče iz doba Nemanjića, a na njemu su sahranjivani rudari, koji su u ovim predelima vadili i topili gvožđe, inače poreklom Sasi.

Skijanje
1 (20%) 2 ocena s